Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Як встановити батьківство, якщо дитина народилась після смерті цивільного чоловіка?

Новина
23.07.2020

Сучасний інститут сім`ї дещо змінився протягом кількох останніх років, внаслідок чого багато пар живуть разом та навіть виховують спільних дітей без узаконення своїх стосунків.

Саме так складалось у житті Галини та Івана. В жовтні 2016 року молоді люди познайомились та почали зустрічатись. Проводили разом час, ходили разом в гості, де хлопець представляв її друзям як свою дівчину. Вони проживали спільно в квартирі хлопця. На той час Івану було 34 роки, а Галині  27, пара планувала одружитись та народити дитину.

Проте, все склалось інакше. 25 березня 2017 року Іван розбився на автомобілі і через декілька днів помер. Дитина народилася через шість місяців після смерті батька.

Оскільки мати не перебувала в шлюбі з батьком дитини, то реєстрація народження проведена відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України як запис про батьків, якщо батьківство не встановлено.

Дізнавшись про втрату близької людини та переживаючи відчай, люди нерідко відкладають на другий план необхідність подбати про майбутнє своєї дитини, та лише згодом, усвідомивши, що залишились без годувальника сім‘ї, шукають можливі рішення.

Саме так вчинила і пані Галина, яка залишилася без свого партнера , що загинув. Адже відсутність запису про батька позбавляє можливості отримувати соціальні гарантії, таких як пенсія у зв`язку із втратою годувальника. Такий факт потрібно встановити в судовому порядку.

Жінка звернулась до Тернопільського місцевого центру та їй було призначено адвоката, який підготував позовну заяву про встановлення факту батьківства.

Статтею 130 СК України передбачено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, лише у випадках,  якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу. Заява про встановлення факту батьківства може бути подана особами, зазначеними у частині третій статті 128 цього Кодексу, в даному випадку – матір’ю дитини

До слова, право на звернення до суду  із заявою про встановлення факту батьківства не обмежене позовною давністю. Навіть сама дитина після досягнення  повноліття вправі звернутись до суду.

Адвокат допоміг клієнтці  зібрати докази, які дали змогу в суді довести батьківство. Для обґрунтування вимоги клієнтки, адвокат зазначив, що заявниця проживала  без реєстрації шлюбу померлим однією сім’єю його квартирі. Суду були представлені речові докази, що свідчать про перебування у фактичних шлюбних відносинах, зокрема спільні фото. Дитина народилась через шість місяців після смерті батька. В свідоцтві про народження дитини, виданому відділом РАЦС прізвище батька відповідно до ст.135 Сімейного кодексу України, вказано за прізвищем матері, а ім’я та по батькові батька – вказане зі слів матері та співпадає з іменем померлого чоловіка. Як письмовий доказ подано  свідоцтво про хрещення дитини, де батьком вказаний покійний цивільний чоловік заявниці. Також суд заслухав пояснення свідків, які є родичами батька та його друзями, котрі підтвердили в суді, що заявниця проживала з чоловіком без реєстрації шлюбу та чекала від нього дитину.

Суд позов задовольнив та прийшов до остаточного висновку,  що факт батьківства є доведеним, та сумнівів не викликає. Для клієнтки Тернопільського місцевого центру встановлення у судовому порядку факту батьківства померлого цивільного чоловіка щодо її доньки було єдиною можливістю домогтися призначення дитині пенсії у зв’язку із втратою годувальника. Окрім того, у дитини також виникають законні майнові права, зокрема  спадкові.

Слід зазначити, що судове рішення про встановлення факту батьківства померлого чоловіка не замінює свідоцтва про народження дитини.    Рішення суду є підставою для внесення змін до актового запису про народження дитини відділом реєстрації актів цивільного стану.  Після внесення змін до актового запису про народження дитини заявниці буде видано нове свідоцтво про народження дочки із зазначенням в графі «Батько» фактичного батька, в даному випадку –  померлого цивільного чоловіка пані Галини.

Таким чином,  буде встановлено  правовий зв’язок із родичами померлого батька, в тому числі до його матері та батька як бабусі та дідуся дитини.

Отже, встановлення факту батьківства в судовому порядку є гарантією захисту як немайнових прав дитини, так і її матеріальних інтересів.

Довідково

За безоплатними правовими консультаціями та допомогою особи потерпілі від насильства можуть звертатися до бюро правової допомоги та Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресами:

- м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7. Контактний телефон: (0352) 52-15-20.

- Бережанське бюро правової допомоги м. Бережани, вул. Банкова, 6

- Підгаєцьке бюро правової допомоги м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а

- Теребовлянське бюро правової допомоги м. Теребовля, вул. Шевченка, 13

- Козівське бюро правової допомоги смт. Козова, вул. Дорошенка, 3

- Підволочиське бюро правової допомоги смт. Підволочиськ, вул. Д.Галицького, 80

 

В Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше