Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Спрощено процедуру перетину кордону для окремих категорій чоловіків з інвалідністю та супроводжуючих їх осіб.

Новина
23.03.2022

Від часу введення воєнного стану, багато людей змушені покинути територію України, шукаючи прихистку закордоном, а особи з обмеженими можливостями також стикнулися з безліччю проблем.

Тому, розуміння державою цих проблем, уряд України спростив процедуру перетину кордону для окремих категорій чоловіків з інвалідністю та супроводжуючих їх осіб.

 Відповідно до постанови уряду, чоловіки з інвалідністю І та ІІ груп, незалежно від віку, мають право перетинати державний кордон України за наявності одного з таких документів:

  • довідки до акту огляду МСЕК,
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності,
  • або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу.

 

Також, особи  з інвалідністю ІІ групи, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду, та особами з інвалідністю І групи  — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки), який досяг 18-річного віку, або іншої особи яка досягла 18-річного віку, що здійснює догляд за такими особами з інвалідністю та отримує компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за наявності підтвердного документа (посвідчення, довідки про отримання допомоги, надбавки на догляд.

Якщо, особу з інвалідністю, визнано судом недієздатною ,  то у супроводі одного опікуна (за наявності рішення про призначення його опікуном), який досяг 18-річного віку, а у разі коли опікуна такій особі не призначено, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки), який досяг 18-річного віку.

Тобто, супроводжувати особу з інвалідністю може: один з батьків, один з подружжя, або доросла дитина, опікун чи піклувальник, або інша особа, яка здійснює догляд за такою людиною і отримує за це гарантовані державою виплати.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше