Рекомендації , щодо реалізації фруктів та овочів закладами роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень
Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства
України інформує щодо питань реалізації фруктів та овочів закладами
роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.
За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній
день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може
передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того,
немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.
Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи
передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної
торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує
дотримання протиепідемічних вимог. Таким способами можуть бути:
1) або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;
2) або фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально
відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі
через продавця, за умови:
наявності у продавця особистої медичної книжки;
використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска,
рукавички);
пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку
(наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку,
пластикові контейнери тощо);
дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції
у торговельній залі;
3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом
самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови:
забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування
лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту
(маски);
забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту
(одноразовими рукавичками);
забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну
упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети,
плівку, пластикові контейнери тощо);
забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у
торговельній залі.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити
покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів
в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки
перед вживанням.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити
контроль за дотриманням цих рекомендацій.