Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Надання медичної допомоги військовослужбовцям в умовах воєнного стану

Новина
22.04.2022

У нелегкий для нашої держави час, військовослужбовці, ризикуючи не лише своїм здоров’ям, а й життям, захищають український народ та боронять кордони нашої країни. Тому, на державу покладається обов’язок щодо збереження та зміцнення здоров’я наших захисників.

Саме з метою забезпечення належного лікування військовослужбовців в умовах воєнного стану Верховна Рада України 1 квітня 2022 року прийняла  Закон про внесення змін до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі – Закон),  яким  вдосконалено  порядок надання медичної допомоги військовослужбовцям України в умовах воєнного стану. Закон набрав чинності 13 квітня 2022 року.

Детальніше про зміни в законодавстві щодо надання медичної допомоги військовослужбовцям в умовах воєнного стану розповідають фахівці  з надання безоплатної правової допомоги.

Які особливості надання медичної допомоги військовослужбовцям України в умовах воєнного стану передбачаються новим законодавством?

Зазначені зміни до законодавства забезпечують умови для належного лікування військовослужбовців в умовах воєнного стану. Так, передбачається можливість забезпечити проведення лікування військовослужбовців за межами України в умовах воєнного стану, а також безоплатну медико-психологічну реабілітацію у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до них за рахунок держави.

На кого поширюється дія Закону?

У період дії воєнного стану військовослужбовці, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією проти України, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, можуть бути направлені відповідно до висновку військово-лікарської комісії для подальшого надання їм медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації до медичних закладів, розташованих за межами України.

Чи діятимуть обмеження щодо виїзду за кордон запроваджені в умовах воєнного стану?

На зазначених вище військовослужбовців, а також на  супроводжуючий їх медичний персонал не поширюються обмеження щодо виїзду громадян України за межі України.

За чий рахунок буде надаватися медична допомога за кордоном?

Відшкодування вартості проїзду та оплати послуг з надання такої медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, крім випадків надання зазначеної допомоги коштом приймаючої сторони.

Порядок надання військовослужбовцям медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації у медичних закладах за межами України і проведення оплати послуг з надання такої медичної допомоги буде встановлено Кабінетом Міністрів України.

Принагідно звертаємо увагу, що статтею 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено право військовослужбовців на охорону здоров’я та медичну допомогу. Військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, мають право на безоплатну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров’я.

 

Також, законодавець гарантує військовослужбовцям права на:

  • безоплатне отримання психологічної реабілітації;
  • щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залучення необхідних спеціалістів;
  • безоплатне забезпечення ліками;
  • стоматологічну медичну допомогу;
  • санаторно-курортне лікування;
  • оздоровлення дітей військовослужбовців в порядку та у спосіб визначеному чинним законодавством України.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше