Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Чи потрібно декларувати тисячу гривень за вакцинацію

Новина
17.02.2022

Як відомо, з початку 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Постало питання, як відзвітуватися за кошти, отримані з Державного бюджету  за пройдений повний курс вакцинації проти COVID-19 за програмою «єПідтримка». Юристи з надання безоплатної правової допомоги інформують.

Національне агентство з питань запобігання корупції пояснило, що українцям, які отримали «ковідну тисячу», не потрібно декларувати ці гроші як дохід. Але відкритий рахунок вказати треба.

Агентство зазначає, що тисячу гривень за вакцинацію українці отримують не готівкою, а як цифровий ваучер, який можна витратити лише на придбання у безготівковій формі послуг виключно у сферах культури, фізичної культури і спорту, здійснення внутрішніх пасажирських перевезень залізничним та авіаційним транспортом, а також для придбання книжок та ліків.

Оскільки гроші з «єПідтримки» надаються лише безготівково та зараховуються на спеціальний рахунок і не підлягатимуть оподаткуванню, то такі кошти не є доходом. Отже, їх не потрібно вказувати в декларації.

Але в розділі про установи, де відкриті рахунки декларанта (розділ 12.1), треба задекларувати спеціальний рахунок.

Якщо його відкрито протягом не менше як половини днів протягом звітного періоду (для декларації перед звільненням) або станом на кінець звітного періоду (для декларацій всіх видів), то його потрібно буде вказати.

У Націонольному агентстві з питань запобігання корупції  нагадують, що цьогорічна кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше