Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

«1000 гривень від держави за вакцинацію»: коли і як отримати

Новина
16.12.2021

Уже з 19 грудня 2021 року українці матимуть змогу отримати кошти з державного бюджету за пройдений повний курс вакцинації. Усі необхідні документи на отримання коштів генеруються через мобільний додаток Порталу Дія. До 19 грудня 2021 року час ще є, але варто підготуватися до цього дня і знати, як усе оформити швидко та мати змогу одразу спрямувати гроші на необхідні цілі. Фахівці з надання безоплатної правової допомоги пропонують ознайомитися з порядком її оформлення.

Претендувати на отримання «єПідтримки» можуть громадяни України віком від 18 років, яким присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків, мають в мобільному додатку Порталу Дія сформований сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Cov-2, однією дозою однодозної вакцини або двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені Всесвітньою організацією охорони здоров’я до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.

Якщо зелений сертифікат уже сформований, то додаток Порталу Дія автоматично запропонує активувати «єПідтримку». Тисяча гривень за рахунок коштів державного бюджету має бути нарахована на картку із спеціальним режимом використання для зарахування «єПідтримки».

На сьогодні можливість оформлення такої картки надають такі банки: АТ «Універсал Банк» (Monobank), АБ «Украгазбанк», АТ «А-Банк», АТ КБ «Приватбанк» та АТ «Альфа – Банк». Саме ці банки вже уклали відповідний договір інформаційної взаємодії з Міністерством цифрової трансформації України. Проте передбачається, що інші банки також долучаться до «єПідтримки».

Оформити банківську картку для зарахування «єПідтримки» можна в декілька кліків, зайшовши в мобільний застосунок одного з перерахованих банків за умови, якщо особа є його клієнтом. Зарахування коштів на картку здійснюватиметься після 19 грудня 2021 року.

Кошти матимуть цільове призначення, тому їх не можна буде переказати на іншу картку чи зняти готівкою, а лише витратити за призначенням – на певні категорії товарів та послуг: квитки на залізничні та авіаперевезення в межах України, відвідування кінотеатрів, театрів, музеїв, виставкових центрів, концертів, спортзалів та книжкових магазинів (книжки можна придбати лише в книгарнях, коди категорії продавців яких відповідають зазначеним у додатку 1 до Порядку надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 року № 1272).

Увага ! Строк використання «єПідтримки» – 4 місяці з дня отримання коштів, а тому якщо на банківській картці залишаться невитрачені кошти, вони повернуться до державного бюджету. Заявку на отримання «єПідтримки» можна подати до 18 грудня 2022 року.

Водночас на сьогодні триває опрацювання варіантів виплати «єПідтримки» у 2022 році для тих, хто не користується додатком Порталу Дія.

Ви маєте можливість отримати безоплатно консультацію і роз’яснення з цього чи будь-якого іншого питання за єдиним телефонним номером системи надання безоплатної правової допомоги (0 800 213 103) або звернутися особисто до будь-якого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше